Hur kan man ta bort fläckar från strykjärn?

“Jag kollade bort i några sekunder och paff så finns det redan enn spår på skjortan från strykjärnet”. Alla har någon gång behövt slänga sitt favoritplagg p g a av ett onödigt fel.

I såna fall där det är ett väldigt mörkt spår kvar och den höga temperaturen har bränt tyg fibrer, går det förmodligen inte att rädda plagget. Men om det är bara yttersta lagret som är skadat och fläcken syns inte så mycket kan man nog försöka ta bort de. Hur? Leslie Reheart ett proffs på att rengöra mattor och en anställd hos FlyttstädningIstockholm.nu berättar.

Bomull i vit färg

Till en början kan ni försöka behandla spåret från strykjärnet med väteperoxid. Låt stå i 1-2 minuter, skölj sedan tyget noggrant eftersom väteperoxid bryter ner fibrer. Om så behövs kan man göra allt detta en gång till. Som ett alternativ berättar Leslie att man kan använda ammoniak. Det är inte lika effektiv som väteperoxid men hanterar också bra vissa typer av tyg.

FÄRGAD TYG

Ifall fläcken från strykjärnet är på ett plagg i färg, försök att ta bort de med vanlig ättika. Behandla spåren med ättika med hjälp av en ren vit trasa/ tygbit. Det är viktigt att trasan är just i vit färg eftersom all bränna kommer färga av sig på den. Fortsätt att torka bort spåret till den är helt borta. Skölj sedan plagget med vatten.

PÄLS ELLER ANNAT LUDDIGT TYG

Om värmen från strykjärnet bara skadat pälsen eller luddet är det enklast att bara klippa bort det området eller borsta bort med en tandborste. Ifall strykjärnet skadat  själva tyget går det inte att göra något hemma – men man kan alltid lämna in sitt plagg till kemtvätt. Förhoppningsvis kan dem laga allt (om inte tyget är för hårt skadat).

MATTAN

Det är väldigt sällan man bränner mattan med en strykjärn men det kan hända ifall man tappar den eller stryker på mattan. Om det då händer och luddet har hunnit smälta så kan nog inte ens professionell kemtvätt hjälpa. Men det är aldrig fel att vända sig till en specialist.

Vilken som helst anställd hos en professionell städ företag kan försiktigt klippa bort det skadade området eller byta ut den delen mot en anna som inte syns så mycket, till exempel under ett skåp.

 

 

 

 

 

 

 

 

admin