ETT PLAN FÖR STÄDNING HEMMA. FINNS INTE ENKLARE!

Tydligen kan man även planera sin storstädning hemma. Då blir den mer effektiv och ge bättre resultat!

 1. Släng först och främst in tvätt i tvättmaskinen. Det kommer bli rent och torka tills när du är klar med städningen och då kan du stryka allt och lägga allt i garderoben.
 2. Vart ska man börja städa? Börja din städning med köket.

Ta ut allt från skåp och skafferier Torka hyllorna med desinfektionsmedel för kök. Tvätta och torka all glas och disken om det behövs. Fortsätt sedan med att rengöra ugnen och spisen. Uppmärksamma väggen bakom eller runt spisen, såväl som spis väggar. Rengör för smutsiga, fasta eller brända fläckar, med speciella fettbortagningmedel: Låt medlet verka i några minuter, skölj sedan noggrant. Torka alla köksdörrar, såväl som uppe på skåpen. Rengör diskbänken, behandla soptunnan med ett bakteriedödande medel och området runt det. Dammsug och torka elementen, tvätta fönsterbrädan och all belysning. Golvet är den sista punkten i köket. Dammsug först, för att ta bort all stor smuts och damm och tvätta sedan golvet.

 1. Er nästa stationen är sovrummet.

Byt sängkläder om det så behövs. Ta ut era kläder från garderoben och torka hyllorna. Kläder ni använder ofta är bättre att lägga i mitten. Underkläder,strumpor och strumpbyxor är lättare att ha i lådor som går att dra ut. Torka av fönsterbrädor, element, tavlor ,foton, alla belysning och möbler. Små prylar är bättre att torka av med en blöt trasa då det samlas extra mycket damm på de. Sedan är det dags för golv – dammsug noggrant och tvätta golvet under sängen och i hörnen.

 1. Flytta över till vardagsrummet.

Damma av alla möbler. Dammsug alla mjuka möbler med ett speciellt munstycke. Ifall det finns djur hemma kan man ta bort pälsen från alla mjuka möbler med hjälp av speciella borstar eller handskar som man  borstar ut djuren med – skaffa i såna fall separata borstar fört städning Stockholm och för djuren.

 1. Avsluta städningen med hallen, badrummet och toaletten.

Hallen :

Om så behövs sortera alla ytterkläder och skor som finns i skåpet. Lägg allt som inte används i förrådet. Torka med en blöt trasa alla skohyllor. Dammsug och rengör mattan med hjälp ett tvättmedel för mattor. Dammsug sedan hela hallen och tvätta golvet noggrant.

Badrummet och toaletten:

Gå över till badrummet och toaletten. Rensa hyllorna från alla krämer, burkar, tuber – man kan lägga allt i handfatet så länge eller i en plastlåda. Torka alla skåp, hyllor och speglar. Ställ tillbaka alla flaskor och tuber (torka dem med en blöt trasa). Spola noggrant alla trasor och svampar du använt under städningen, tvätta hinken och häll i rent vatten som ska användas för att tvätta golvet i badrummet i slutet av städningen. Sedan , om så  behövs, kan man tvätta kakel med ett speciellt rengöringsmedel, rengör badkaren , handfatet och putsa alla vattenkraner. Tvätta golvet och häll ut det smutsiga vattnet i toaletten , nu kan du tvätta toaletten.

ROLIGT FAKTA

Svenska studier har visat vad människor i England tycker är värst att städa:

 • 33 % rensa alla stekpannor och kastruller
 • 31 % stryka kläder
 • 17% fönsterputsning
 • 5% slänga sopor
 • 4% ta bort alla avlagningar från spisen och vattenkraner
 • 3% tvätta golvet
 • 7% gillar inte städa alls

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

admin