ETT PAR TIPS FÖR ATT FÅ DITT HEM ATT LUKTA GOTT

Nästa gång du känner någon äcklig lukt – använd dig av följande sätt.

SOPHINKEN

Tvätta hinken med tvål från all resterande avfall . Var noga med att inte använda soppåsar med hål. Lägg en trasa bredvid hinken som är impregnerad med sköljmedel för tvätt. Så , nu luktar det gott under diskhon.

Brända matrester på spisen och ugnen.

När man bränner maten och den hamnar på spisen eller ugnen ska du genast hälla lite salt på medans det fortfarande är varmt. Den brända lukten försvinner och det är sedan lättare att tvätta bort det.

MIKROVÅGSUGNEN

Sätt i en skål med 1,5 glas vatten , tre skivor citron och tre torkade nejlikor. Låt blandningen koka upp och låt stå i 15 min utan att öppna luckan. Öppna sedan luckan och låt vädra i en timme.

LUKTEN FRÅN DISKMASKINEN

Kolla upp så att det inte finns några matrester på botten. Häll därefter i 3-4 liter vinäger i en tom maskin och låt stå i en timme. Sätt sedan igång diskmaskinen på fullt program utan nått diskmedel eller disk. Man behöver inte koka upp vinäger!

Om lukten fortfarande finns kvar borde du ringa en rörmokare – därför att problemet ligger då förmodligen i

SKÄRBRÄDOR I TRÄ

Torka dem med en blandning av citron och bakpulver eller salt. Därefter, tvätta noggrant och torka.

LUKTER UNDER MATLAGNINGEN.

När du lagar mat och använder starkt luktande produkter som t ex fisk ställ då en skål med vinäger på en hylla eller bordet. Vinäger är bra på att absorbera lukt.

KYLSKÅPET

Istället för dyra medel kan du ställa en tom förpackning från smör (gör först små hål i den) fylld med vanlig matsoda. Byt ut den då och då om det behövs.

GAMMAL LUFT I BADRUMMET

Se till att ventilationen inte är igensatt med damm. Håll dörren öppen om er ventilation inte klarar sig själv. Skaka av duschdraperiet från vatten och ta bort alla mögel från väggarna om det finns. Lägg sedan några bomullsbollar fyllda med aromatisk olja i en vas och ställ den på någon hylla i badrummet.

MÖGEL MADRASS

Behandla madrassen med ett desinfektionsmedel för att döda all mögel. Häll matsoda , vänta 30 min och dammsug. I värsta fall , släng madrassen.

LUKT I KÄLLARE

Om er källare har lätt att bli blöt borde ni skaffa dräneringsystem eller luftrokare. I andra fall kan vanlig grillkol i en stor hink hjälpa. Den absorberar onödig fukt och lukt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

admin